Langkah Mudah untuk Menyiapkan Daging Masak hitam jemah style yang Lezat Sekali

{ "slotId": "1", "unitType": "in-article", "pubId": "" }

date: 2021-05-10T16:15:10.216Z
image: https://img-global.cpcdn.com/recipes/6bb666776a3f1241/680x482cq70/daging-masak-hitam-jemah-style-resipi-foto-utama.jpg
thumbnail: https://img-global.cpcdn.com/recipes/6bb666776a3f1241/680x482cq70/daging-masak-hitam-jemah-style-resipi-foto-utama.jpg
cover: https://img-global.cpcdn.com/recipes/6bb666776a3f1241/680x482cq70/daging-masak-hitam-jemah-style-resipi-foto-utama.jpg
author: Mark Curtis
ratingvalue: 4.5
reviewcount: 3
recipeingredient:
– “1 kg daging dipotong kecil dan di perap dengan kicap lemak manis” – ” Bahanbahan blander” – “5 biji bawang merahkalau bawang besar 1 biji je” – “2 biji bawang putih” – “2 sudu besar jintan manis” – “5 sudu besar ketumbar” – “2 sudu besar rempah kari daging” – “15 tangkai cili kering kalau tak suka pedas letak 5 tangkai je” – “3 inci halia” – ” Bahanbahan lain” – “2 paket kerisik tak ada pun tak mengapa” – “1/2 kicap lemak manis” – ” Stock ayam atau bahan perasa” – “1 keping asam keping” – “1 1/2 cawan air kosong” – ” Garam dan gula jika perlu” – ” Susu sejat santan tak nak letak pun tak pe” – ” Rempah tumis”
recipeinstructions:
– “Blander bahan kisar” – “Perapkan daging dengan kicap lemak manis” – “Tumiskan awas tumis, (kayu manis, bunga lawang, cengkih, buah pelaga sampai naik bau kemudian masukan bahan blander sampai pecah minyak” – “Kemudian masukan daging dan seterusnya masukkan kicap lemak manis yang dah di sediakan..serbuk stock ayam….asam keping kerisik dan kemudian air..” – “Gaul2 kan daging kita tadi sehingga daging lembut dan kering sebelum tu boleh letak susu sejat atau santan jika mahu” – “Siap sedia untuk di hidangkan”
categories:
– Resep
tags:
– daging – masak – hitam
katakunci: daging masak hitam
nutrition: 144 calories
recipecuisine: Indonesian
preptime: “PT11M”
cooktime: “PT35M”
recipeyield: “1”
recipecategory: Dessert

BACA JUGA  Cara Kuih Barongko yang Menggugah Selera

![Daging Masak hitam jemah style](https://img-global.cpcdn.com/recipes/6bb666776a3f1241/680x482cq70/daging-masak-hitam-jemah-style-resipi-foto-utama.jpg)

Lagi mencari inspirasi resep daging masak hitam jemah style yang unik? Cara menyiapkannya memang susah-susah gampang. Jika salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal daging masak hitam jemah style yang enak seharusnya mempunyai aroma dan cita rasa yang dapat memancing selera kita.

Resipi sedap dan mudah untuk Daging Masak hitam jemah style. Bila musim duduk rumah macam ni, tekak ni macam-macamlah seleranya. Rindu pula nak makan lauk yang dihidangkan pada majlis kenduri.

Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari daging masak hitam jemah style, pertama dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar sampai cara mengolah dan menghidangkannya. Tidak usah pusing kalau mau menyiapkan daging masak hitam jemah style enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu menjadi suguhan istimewa.

Di bawah ini ada beberapa cara mudah dan praktis dalam mengolah daging masak hitam jemah style yang siap dikreasikan. Anda dapat membuat Daging Masak hitam jemah style memakai 18 jenis bahan dan 6 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah dalam membuat hidangannya.

##### Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan dalam menyiapkan Daging Masak hitam jemah style:

1. Ambil 1 kg daging dipotong kecil dan di perap dengan kicap lemak manis 1. Siapkan Bahan-bahan blander 1. Gunakan 5 biji bawang merah(kalau bawang besar 1 biji je) 1. Gunakan 2 biji bawang putih 1. Ambil 2 sudu besar jintan manis 1. Sediakan 5 sudu besar ketumbar 1. Ambil 2 sudu besar rempah kari daging 1. Gunakan 15 tangkai cili kering (kalau tak suka pedas letak 5 tangkai je) 1. Gunakan 3 inci halia 1. Gunakan Bahan-bahan lain 1. Sediakan 2 paket kerisik (tak ada pun tak mengapa) 1. Sediakan 1/2 kicap lemak manis 1. Sediakan Stock ayam atau bahan perasa 1. Siapkan 1 keping asam keping 1. Gunakan 1 1/2 cawan air kosong 1. Sediakan Garam dan gula jika perlu 1. Ambil Susu sejat / santan (tak nak letak pun tak pe) 1. Gunakan Rempah tumis

BACA JUGA  Cara Sediakan Pulut Kelapa & Ikan Masin Goreng Madu Sedap

Cara Memasak Sedap Daging Masak hitam jemah style Jalan Sofia Zulkefle; Resipi: Sedap Tenggiri masak lemak cili api #chefatsweethome #simpledish Jalan Sofia Zulkefle; Resipi: Sempurna Kek pisang kukus mudah dan sedap Jalan Sofia Zulkefle; Cara termudah Memasak Sedap Telur Dadar Gebu Jalan Sofia Zulkefle Seterusnya, kita menjamah resepi masakan daging ala Thai pula. Resepi Daging Masak Merah Daging Burger. Cara Bersedia Sedap Mi Hailam Bugis Style Jalan Zainatul Sharin; Resipi: Sedap Sup sayur cendawan Jalan Zainatul Sharin. Sedap Daging Masak Hitam dari Dinda utk Kanda😆 Jalan Zainatul Sharin; Resipi: Sedap Daging Masak Hitam Jalan Zainatul Sharin.

##### Langkah-langkah membuat Daging Masak hitam jemah style:

1. Blander bahan kisar 1. Perapkan daging dengan kicap lemak manis 1. Tumiskan awas tumis, (kayu manis, bunga lawang, cengkih, buah pelaga sampai naik bau kemudian masukan bahan blander sampai pecah minyak 1. Kemudian masukan daging dan seterusnya masukkan kicap lemak manis yang dah di sediakan..serbuk stock ayam….asam keping kerisik dan kemudian air.. 1. Gaul2 kan daging kita tadi sehingga daging lembut dan kering sebelum tu boleh letak susu sejat atau santan jika mahu 1. Siap sedia untuk di hidangkan

Cara termudah Bersedia Sedap 💯talam durian dodol mak jemah💯 Jalan Zainatul Sharin. For example, daging masak hitam is a sweet and slightly sour beef dish made by blending dark soy sauce, tamarind juice, ginger, lemongrass, and turmeric into a sauce in which beef strips are cooked. • Masak assam pedas – spicy and sour flavoured tamarind and sambal or hot chillies-based style. Mudah rupanya nak buat kulit cream puff resipi perkongsian saudari Jemah Jematul Adawiyah ni. Puan-puan yang suka makan cream puff ni bolehlah cuba. Ada yang suka krim kastard, ada yang suka krim keju dan macam-macam lagi.

BACA JUGA  Resep Pulut Kuning & Rendang Ayam yang Lezat Sekali

Terima kasih telah membaca resep yang kami tampilkan di halaman ini. Besar harapan kami, olahan Daging Masak hitam jemah style yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan hidangan yang lezat untuk keluarga/teman maupun menjadi ide dalam berjualan makanan. Selamat mencoba!

Check Also

Resep Nasi Air Daging, Lezat

date: 2021-04-05T06:43:36.811Z image: https://img-global.cpcdn.com/recipes/f35be635973cd776/680x482cq70/nasi-air-daging-resipi-foto-utama.jpg thumbnail: https://img-global.cpcdn.com/recipes/f35be635973cd776/680x482cq70/nasi-air-daging-resipi-foto-utama.jpg cover: https://img-global.cpcdn.com/recipes/f35be635973cd776/680x482cq70/nasi-air-daging-resipi-foto-utama.jpg author: Don Holmes ratingvalue: 3.1 reviewcount: 3 …

Leave a Reply