Bagaimana Membuat Sup Daging Simple (Sup Miskin) Anti Gagal

{ "slotId": "1", "unitType": "in-article", "pubId": "" }

date: 2021-03-29T05:02:36.969Z
image: https://img-global.cpcdn.com/recipes/6faa9985b1101fe7/680x482cq70/sup-daging-simple-sup-miskin-resipi-foto-utama.jpg
thumbnail: https://img-global.cpcdn.com/recipes/6faa9985b1101fe7/680x482cq70/sup-daging-simple-sup-miskin-resipi-foto-utama.jpg
cover: https://img-global.cpcdn.com/recipes/6faa9985b1101fe7/680x482cq70/sup-daging-simple-sup-miskin-resipi-foto-utama.jpg
author: Max Hansen
ratingvalue: 4.3
reviewcount: 10
recipeingredient:
– “1 kg daging lembu dipotong kecil” – “2 biji bawang holland saiz besar hiris” – ” 2 biji tomato hiris” – ” 2 inch halia hiris” – ” 2 sudu garam” – ” 1 liter air”
recipeinstructions:
– “Masukkan daging ke dalam periuk di atas dapur. Sambil tu saya potong bawang, halia dan tomato.” – “Masukkan semua bahan kedalam periuk dan masak di dapur dengan api sederhana.” – “Masukkan air, kacau dan tutup periuk sehingga daging empuk. Masukkan air jika makin kering. Nak banyak kuah, masukkan lebih air.” – “Bila daging sudah empuk, masukkan garam. Tutup api, dan bolehlah dihias dengan daun sup utk dihidang (optional)”
categories:
– Resep
tags:
– sup – daging – simple
katakunci: sup daging simple
nutrition: 228 calories
recipecuisine: Indonesian
preptime: “PT32M”
cooktime: “PT60M”
recipeyield: “2”
recipecategory: Lunch

![Sup Daging Simple (Sup Miskin)](https://img-global.cpcdn.com/recipes/6faa9985b1101fe7/680x482cq70/sup-daging-simple-sup-miskin-resipi-foto-utama.jpg)

Lagi mencari ide resep sup daging simple (sup miskin) yang unik? Cara menyiapkannya memang susah-susah gampang. Jika keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal sup daging simple (sup miskin) yang enak seharusnya memiliki aroma dan rasa yang mampu memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari sup daging simple (sup miskin), mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, sampai cara membuat dan menghidangkannya. Tak perlu pusing jika hendak menyiapkan sup daging simple (sup miskin) enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu menjadi sajian istimewa.

BACA JUGA  Resep Daging Goreng Kunyit Anti Gagal

Hari ini saya mahu kongsikan Sup Daging yang disedikan Nana. Sup seperti ini sedap juga menggunakan ayam tapi kalau ayam, tak perlulah dimasak dalam pressure cooker. Hahaha ini pesanan untuk anak anak yang baru belajar memasak lah.

Nah, kali ini kita coba, yuk, buat sup daging simple (sup miskin) sendiri di rumah. Tetap dengan bahan yang sederhana, sajian ini bisa memberi manfaat untuk membantu menjaga kesehatan tubuhmu sekeluarga. Anda bisa menyiapkan Sup Daging Simple (Sup Miskin) menggunakan 6 jenis bahan dan 4 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk membuat hidangannya.

##### Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan dalam pembuatan Sup Daging Simple (Sup Miskin):

1. Gunakan 1 kg daging lembu (dipotong kecil) 1. Ambil 2 biji bawang holland saiz besar (hiris) 1. Siapkan 2 biji tomato (hiris) 1. Sediakan 2 inch halia (hiris) 1. Gunakan 2 sudu garam 1. Ambil 1 liter air

Sup daging sedap dimakan pada waktu makan tengah hari. Apa kata kali ni kita cuba buat sup ala Siam. Daging bercampur kentang sudah semestinya sedap dimakan bersama nasi putih ataupun dihirup begitu sahaja. Ada perencah segera yang memang sedap seolah kita menyediakan sendiri.

##### Cara menyiapkan Sup Daging Simple (Sup Miskin):

1. Masukkan daging ke dalam periuk di atas dapur. Sambil tu saya potong bawang, halia dan tomato. 1. Masukkan semua bahan kedalam periuk dan masak di dapur dengan api sederhana. 1. Masukkan air, kacau dan tutup periuk sehingga daging empuk. Masukkan air jika makin kering. Nak banyak kuah, masukkan lebih air. 1. Bila daging sudah empuk, masukkan garam. Tutup api, dan bolehlah dihias dengan daun sup utk dihidang (optional)

BACA JUGA  Resepi Ayam Masak Merah              #Phopbylinimohd yang Lezat Sekali

Sedikit batang daun sup; Air secukupnya untuk menutupi daging. *Kalau nak kuah lagi banyak, lebihkan ya bahan-bahan sup di atas. Barulah kuah sup pekat dan lagi 'kick'! Cara nak buat sup tulang ni senang sangat sebenarnya. Ini cara saya buat: Masukkan semua bahan bahan didalam periuk. Sup antara menu paling digemari, selain mudah disediakan sup juga lebih segar bila dinikmati.

Terima kasih telah menggunakan resep yang tim kami tampilkan di halaman ini. Harapan kami, olahan Sup Daging Simple (Sup Miskin) yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang lezat untuk keluarga/teman ataupun menjadi ide dalam berjualan makanan. Selamat mencoba!

Check Also

Resep Kari Daging Dengan Ubi Kentang Anti Gagal

date: 2021-04-29T03:36:35.709Z image: https://img-global.cpcdn.com/recipes/67ae85907b2868f0/680x482cq70/kari-daging-dengan-ubi-kentang-resipi-foto-utama.jpg thumbnail: https://img-global.cpcdn.com/recipes/67ae85907b2868f0/680x482cq70/kari-daging-dengan-ubi-kentang-resipi-foto-utama.jpg cover: https://img-global.cpcdn.com/recipes/67ae85907b2868f0/680x482cq70/kari-daging-dengan-ubi-kentang-resipi-foto-utama.jpg author: Ruby Hammond ratingvalue: 3.9 reviewcount: 10 …

Leave a Reply